Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τα λιοντάρια κι οι ψύλλοι

Να δεχτώ ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να κάνει πρόωρες εκλογές. Και να αναρωτηθώ: πώς θα τις αποφύγει;Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την τελευταία αναμέτρηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο μόνιμα προβλήματα.

Πρώτον, τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του. Και αυτό δεν βλέπω πώς θα αναστραφεί...

Δεύτερον, την ομηρεία της κυβέρνησης από μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς να προκύπτει ζήτημα με κάποιον νεοδημοκράτη βουλευτή.

Υποθέτω ότι ο Καραμανλής ανέμενε το πρώτο, αν και μάλλον δεν το προέβλεπε τόσο ραγδαίο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να περίμενε ότι θα πέσει έξω η οικονομική πολιτική και ότι εικοσιτετράωρα προτού ανεβεί στη ΔΕΘ θα έμπαινε σε φασαρίες με νέα φορολογικά μέτρα.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι είχε υποτιμήσει το δεύτερο. Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα δεν είναι Αυστρία ούτε Δανία, όπου με μία έδρα πλειοψηφία μπορείς να κυβερνήσεις όσο γουστάρεις. Η Ελλάδα είναι Ελλάδα και, ακόμη χειρότερα, η ΝΔ είναι ΝΔ. Αντε να τους μαζέψεις!

Τώρα το τίμημα που καταβάλλει ο Καραμανλής είναι βαρύ: ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του αρχίζει και θυμίζει όλο και περισσότερο περίοδο Μητσοτάκη 1990-1993. Πώς θα τα βγάλει πέρα άλλα τρία χρόνια; Στην πρίζα με τους Τατούληδες και τους Παυλίδηδες; Πτυόμενος και φθειρόμενος;

Η απάντηση είναι απλή: αποκλείεται να τα βγάλει πέρα. Αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα...) η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιέλθει σε ολοκληρωτική αδυναμία διακυβέρνησης. Και από εκεί και πέρα, το τέλος του θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Ιδού, λοιπόν, το πραγματικό ερώτημα: έχει ο Καραμανλής τάσεις αυτοκτονίας; Θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα, υπομένοντας τη φθορά και περιμένοντας την κατάρρευση; Ή μήπως θα προτιμήσει αντί να τον φάνε οι ψύλλοι να τα βάλει με τα λιοντάρια; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι θα κάνει ο Καραμανλής. Ξέρω, όμως, τι είναι λογικό να κάνει: να προτιμήσει τα λιοντάρια.

Και όχι μόνο να προτιμήσει τα λιοντάρια, αλλά να βγει στο κλαρί όσο γίνεται νωρίτερα, όσο δηλαδή διατηρεί ακόμη μια σχετική υπεροχή. Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η κατάσταση στο τέλος του χειμώνα θα είναι ίδια με τη σημερινή και σίγουρα δεν θα είναι καλύτερη για την κυβέρνηση.

Αυτά λέει η απλή λογική. Μεταξύ μας: και οι δημοσκοπήσεις...
Γιάννης Πρετεντέρης