Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Εναλλακτικά σενάρια από Η.Π.Α.

Όπως ανέφερε εχθές σε είδηση του το Cosmos.gr το ενδεχόμενο να αναζητήσουν άλλη χώρα, ώστε να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδιάζουν, εξετάζουν οι Η.Π.Α., σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Πολωνίας. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.
Βέβαια για το ενδεχόμενο αυτό είχε γράψει και το Ελληνικό blog politis-gr σε άρθρο του πριν αρκετό καιρό.
Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το επιτυχές της έκβασης των συνομιλιών, έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα [...] θα επιδιώξουμε εναλλακτικές λύσεις, όπως μία άλλη τοποθεσία για τους πυραύλους αναχαίτισης». Τόνισε, δε, ότι οι Η.Π.Α. δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την ασπίδα, «γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πυραυλική απειλή».

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες που εξετάζονται σαν εναλλακτικές τοποθεσίες και υπογράμμισε ότι «τον τελικό λόγο για το τι θα συμβεί στις χώρες τους τον έχουν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Τσεχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη συμφωνήσει για την εγκατάσταση στο έδαφός της των ραντάρ που θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο που η ασπίδα θα προστατεύει και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται σύντομα. Από την άλλη, η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των αντιβαλλιστικών πυραύλων στα σύνορά της, καθώς θεωρεί ότι στην ουσία στρέφονται εναντίον της και όχι εναντίον ενδεχόμενη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, όπως ισχυρίζονται οι Η.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: