Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Τραυματισμοί από μπουκάλια με οξύ

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν το Σάββατο στο Χονγκ Κονγκ όταν άγνωστος έριξε δυο μπουκάλια με υγρό οξύ από ένα κτίριο σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο, ανακοίνωσε η αστυνομία που ερευνά το αν πρόκειται για μια ενέργεια που έγινε από πρόθεση.

Τα δυο μπουκάλια που περιείχαν 750 ml υγρού οξέος εξερράγησαν κατά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, προκαλώντας τραυματισμούς και εγκαύματα σε 46 ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

«Ύστερα από μια πρώτη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τα μπουκάλια που περιείχαν ένα διαβρωτικό υγρό τα έριξαν από ψηλά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβεί σε καμία σύλληψη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Στις ΗΠΑ διαφημίζουν την "Μακεδονία"...

...ως τον νέο επιχειρηματικό παράδεισο!
.
Από την Αλεξάνδρα Ηλιάδη
. .
Αμερικανικές ιστοσελίδες διαφημίζουν την γειτονική χώρα, "Μακεδονία" (μόνο για μας πια Σκόπια), ως τον νέο επιχειρηματικό παράδεισο της Ευρώπης. Εκεί πραγματοποιούνται σωρεία επενδύσεων, όπως στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, των τραπεζών, των κατασκευαστικών εταιρειών, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή στην Μακεδονία μας εργοστάσια κλείνουν, παραγωγοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Εκεί, λοιπόν, μας οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ακόμα και επίσημη ιστοσελίδα έχουν φτιάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

press-gr

Που είναι ο Αλέξης, οέοο;

Κρίσεις πολύπλευρες, πολυθεματικές και πολυσήμαντες, που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας. Κρίσεις εγχώριες, αλλά και εισαγόμενες. Κρίσεις φοβικές και άλλες που προήλθαν από απουσία σωστής κρίσης. Σε ένα τέτοιο διαμορφωμένο κλίμα, ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σιωπά. Υπό άλλες συνθήκες, ίσως αυτό ήταν ένδειξη ωριμότητας και στάση ευθύνης, αντί του λαϊκισμού που συνήθιζε. Σ' αυτή τη χρονική φάση όμως, μια... τέτοια συμπεριφορά υποδηλώνει αδυναμία και έλλειψη ηγετικής ικανότητας. Μοιάζει να θέλει να προφυλάξει εαυτόν από την υπερέκθεση –την χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο παρουσία- και τις άστοχες δηλώσεις που στοιχίζουν πολιτικά. Δεν θεωρώ ότι αρμόζει σε έναν νέο πολιτικό, κατά πολλούς –σίγουρα όχι κατ' εμέ- πολλά υποσχόμενο, να επαναπαύεται στην διαβεβαίωση μιας έδρας στο ευρωκοινοβούλιο. Οι ομοϊδεάτες του τον ψήφισαν πανηγυρικά για να ηγείται ενός κόμματος και όχι να προτάσσει τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες και να διασφαλίζει την πολιτική του καριέρα. Πιστεύω πια ότι στόχος της επιλογής του ήταν απλά ο δανεισμός ενός νέου προσώπου –και όχι ενός εναλλακτικού και σύγχρονου πολιτικού λόγου- σε ένα ερμαφρόδιτο διαρχικό μοντέλο. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, το "Golden Boy" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι γαλουχήθηκε και ενηλικιώθηκε με τις αρχές του μεταπολιτευτικού ελληνικού πολιτικού βίου και δεν δύναται να τις απαρνηθεί και να τις ξεπεράσει. Παραμένει ένας οπορτουνίστας της πολιτικής, που δεν μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τη φθορά στα γηρασμένα και εκφυλισμένα πρόσωπα των πολιτικών και γίνεται έτσι ένα κακέκτυπό τους.
zouglapress.

τρέχουν οι αγωγοί .

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα του Ελληνικού Τμήματος του έργου, κ. Χρήστο Δήμα έχουν δοθεί οδηγίες από τις τρεις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο έργο και οι συμφωνίες που επετεύχθησαν θα αποτελέσουν και νόμους του κράτους.
Μάλιστα οι μελέτες για το έργο έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2009, ενώ θα ακολουθήσουν η έκδοση αδειών, η διαδικασία της χρηματοδότησης και τέλος η έναρξη των εργασιών.
Ο αγωγός θα είναι υπόγειος μήκους διακοσίων ογδόντα χιλιομέτρων (εκ των οποίων περίπου τα 135 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους), ο οποίος, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και σε συνθήκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με εφαρμογή της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που είναι οι πλέον αυστηρές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2011, θα αρχίσει να ρέει πετρέλαιο στον αγωγό. Μέσα στους επόμενους μήνες, η διεθνής εταιρεία που ελέγχει τον αγωγό θα ιδρύσει υποκαταστήματα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.
Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς τουλάχιστον 35 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως με δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας σε δεύτερο στάδιο. Η διάμετρος του αγωγού θα είναι περίπου ένα μέτρο.
Στο Μπουργκάς, οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου 500.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο προβλήτες και δύο αποβάθρες πρόσδεσης για πλοία.
Στην Αλεξανδρούπολη, η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών θα είναι γύρω στα 700.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο αποβάθρες.
politis-gr

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Πόσα κέρδισε ο Γκαγκάτσης

Το μάθαμε και αυτό. Πληροφοριοδότης μας επιμένει ότι οι εισαγγελικές αρχές ψάχνουν μέχρι σώβρακο τον κ. Γκαγκάτση. Κάτι έχει γίνει με το πόθεν έσχες του μεγάλου και βάλθηκαν να βρουν την άκρη. Και όπως μας λέει ο δικός μας έχουν στα χέρια τους πολλά και διάφορα. Ένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία είναι ότι ο πρόεδρος κέρδισε το 2003 περίπου 7.000.000 εκατομμύρια ευρώ στο στοίχημα! Υπάρχουν χαρτιά και τα λεφτά φυσικά σε λογαριασμούς. Μα καλά είναι δυνατόν να είχε τέτοια τύχη; Εγώ και κάνα τριάρι εκατομμύρια έλληνες πάντως ταΐζουμε τον κουβά!!!

Αναρτημένο στο NonPaper300

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τα λιοντάρια κι οι ψύλλοι

Να δεχτώ ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να κάνει πρόωρες εκλογές. Και να αναρωτηθώ: πώς θα τις αποφύγει;Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την τελευταία αναμέτρηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο μόνιμα προβλήματα.

Πρώτον, τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του. Και αυτό δεν βλέπω πώς θα αναστραφεί...

Δεύτερον, την ομηρεία της κυβέρνησης από μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς να προκύπτει ζήτημα με κάποιον νεοδημοκράτη βουλευτή.

Υποθέτω ότι ο Καραμανλής ανέμενε το πρώτο, αν και μάλλον δεν το προέβλεπε τόσο ραγδαίο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να περίμενε ότι θα πέσει έξω η οικονομική πολιτική και ότι εικοσιτετράωρα προτού ανεβεί στη ΔΕΘ θα έμπαινε σε φασαρίες με νέα φορολογικά μέτρα.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι είχε υποτιμήσει το δεύτερο. Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα δεν είναι Αυστρία ούτε Δανία, όπου με μία έδρα πλειοψηφία μπορείς να κυβερνήσεις όσο γουστάρεις. Η Ελλάδα είναι Ελλάδα και, ακόμη χειρότερα, η ΝΔ είναι ΝΔ. Αντε να τους μαζέψεις!

Τώρα το τίμημα που καταβάλλει ο Καραμανλής είναι βαρύ: ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του αρχίζει και θυμίζει όλο και περισσότερο περίοδο Μητσοτάκη 1990-1993. Πώς θα τα βγάλει πέρα άλλα τρία χρόνια; Στην πρίζα με τους Τατούληδες και τους Παυλίδηδες; Πτυόμενος και φθειρόμενος;

Η απάντηση είναι απλή: αποκλείεται να τα βγάλει πέρα. Αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα...) η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιέλθει σε ολοκληρωτική αδυναμία διακυβέρνησης. Και από εκεί και πέρα, το τέλος του θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Ιδού, λοιπόν, το πραγματικό ερώτημα: έχει ο Καραμανλής τάσεις αυτοκτονίας; Θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα, υπομένοντας τη φθορά και περιμένοντας την κατάρρευση; Ή μήπως θα προτιμήσει αντί να τον φάνε οι ψύλλοι να τα βάλει με τα λιοντάρια; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι θα κάνει ο Καραμανλής. Ξέρω, όμως, τι είναι λογικό να κάνει: να προτιμήσει τα λιοντάρια.

Και όχι μόνο να προτιμήσει τα λιοντάρια, αλλά να βγει στο κλαρί όσο γίνεται νωρίτερα, όσο δηλαδή διατηρεί ακόμη μια σχετική υπεροχή. Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η κατάσταση στο τέλος του χειμώνα θα είναι ίδια με τη σημερινή και σίγουρα δεν θα είναι καλύτερη για την κυβέρνηση.

Αυτά λέει η απλή λογική. Μεταξύ μας: και οι δημοσκοπήσεις...
Γιάννης Πρετεντέρης

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Άρχισαν οι ..Διακηρύξεις!


Υποτίθεται «για την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος».. Και είναι τόσο «ριζική» αυτή η αλλαγή που μπροστά της η ομιλία του Προέδρου στην γιορτή της Δημοκρατίας φαντάζει ως σάλπισμα για λαϊκή επανάσταση.. Τόσο «ριζική» σας λέω.. Με κάποιους στόχους, για ένα καλύτερο περιβάλλον, ..οδική ασφάλεια (!) και μια «ανταγωνιστική» οικονομία, που θυμίζουν μια κοινωνία εντίμων κυριών καθώς απολαμβάνουν το απογευματινό τους τέιο και με σταθερό κοινό παρονομαστή την πάταξη της διαφθοράς και την επάνοδο της εντιμότητας, η εν λόγω Διακήρυξη ονειρεύεται την Ευρώπη της χριστιανοδημοκρατίας ή στην καλύτερη περίπτωση της σοσιαλδημοκρατίας στην πιο ηθική εκδοχή τους.. Φυσικά εκεί που απουσιάζουν τα οράματα περισσεύει η ηθικολογία..

Βέβαια, εδώ που τα λέμε μεταξύ μας, τα 20 χρόνια του πασοκικού «σοσιαλισμού» ούτε καν στο επίπεδο ζωής της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας δεν μας έφεραν.. Όντως σε απόλυτα νούμερα η ζωή είναι πολύ καλύτερη ακόμα και στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι.. Τουλάχιστον είναι πολύ φθηνότερη από την Ελλάδα και με διπλάσιους μισθούς..

Όταν όμως η ορθολογικότερη διαχείριση του ισχύοντος συστήματος στην βάση της ηθικής και της εντιμότητας παρουσιάζεται πλέον ως το όραμα της ριζικής αλλαγής, τότε διαφαίνεται σε όλη του την έκταση το μέγα κατόρθωμα του πασοκισμού: Παρέλαβε το 1981 μια κοινωνία η οποία κατέτασσε την ηθική και την εντιμότητα της πολιτικής στη σφαίρα του αυτονόητου και ζητούσε την ριζική αλλαγή και παρέδωσε μια κοινωνία που κατατάσσει την ριζική αλλαγή στην σφαίρα του ανέφικτου και αποζητά το αυτονόητο δηλαδή την εντιμότητα και την ηθική..

Άντε λοιπόν να ιδρυθεί και το κόμμα των επιχειρηματιών (λες και η ΝΔ και το Πασόκ είναι κόμματα του ..λαού!) για να κλείσει οριστικώς και αμετακλήτως ο κύκλος της «αλλαγής» που άνοιξε το 81 με την φενάκη του πασοκισμού και απειλεί να γίνει πραγματικότητα στις μέρες μας με τα μπότοξ οράματα της κας Γιάννας και του κου MIG.. Με τις υγείες μας αδέλφια!

ΥΓ. Το γεγονός ότι ορισμένες υπογραφές κάτωθεν της Διακήρυξης που ευαγγελίζεται την ηθική στην πολιτική είναι γνωστά λαμόγια παντός καιρού, το κατατάσσω στην σφαίρα του αυτονόητου..

sofistis

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Σοκ από δολοφονίες εφήβων

Πανικός έχει προκληθεί στη Μεγάλη Βρετανία από τις 34 δολοφονίες εφήβων από συνομηλίκους τους. Οι μαχαιριές είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος δολοφονίας τους. Όπως του 16χρονου Μπεν Κινσέλα που δολοφονήθηκε με μαχαίρι έξω από μια παμπ του Λονδίνου, ενώ με μαχαιριές δολοφονήθηκε και ο 16ρονος Σάκιλους Τάουνσεντ. Η επίθεση που δέχθηκε ήταν από συμμορία συνομηλίκων του και πέθανε.

Οι δυο τους είναι τα τελευταία θύματα των 18 δολοφονιών που έγιναν με παρόμοιο τρόπο στο Λονδίνο. Έφηβοι σκοτώνουν συνομηλίκους τους με μαχαίρια ή ακόμα χτυπώντας τους με ρόπαλα του μπέιζμπολ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εφήβων οι σκηνές βίας και οι ξυλοδαρμοί είναι καθημερινό φαινόμενο που έγινε γνωστό όταν προέκυψαν θύματα.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση των εγκλημάτων με μαχαίρια γίνεται πρώτη της προτεραιότητα, αφήνοντας πίσω την τρομοκρατία. Ήδη γίνονται συλλήψεις και ανακρίσεις, ενώ έχουν κατασχεθεί 58 μαχαίρια.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Το συλλαλητήριο της οργής

Συλλαλητήριο για την ακρίβεια πραγματοποιούν σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος καταναλωτικές οργανώσεις, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς.

Τέσσερις είναι οι βασικές προτάσεις των συνδικάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:
Το συλλαλητήριο της οργής

Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά.

Μείωση και πάγωμα τουλάχιστον για δύο χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Εντατικοποίηση ελέγχων, ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, σπάσιμο των μονοπωλίων

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Στον Κορυδαλλό και ο Πρινιωτάκης...

Μετά τον πρώτο "ανίδεο διοικητή" έρχεται η σειρά των ... "άπληστων χρηματιστών" για το σκάνδαλο των ομολόγων! Γράφει το press-gr
..
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο τον ομολόγων, ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για "ανίδεους διοικητές Ταμείων και άπληστους χρηματιστές". Σε αυτούς το απέδιδε.
Τώρα, προφυλακίστηκε ο πρώτος "ανίδεος διοικητής". Ο Ν.Τσουράκης τέως προέδρος του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων -ΤΑΞΥ- ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματική απιστία.
Κατά συνέπεια, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προφυλάκιση και του πρώτων "άπληστων χρηματιστών" - πολύ περισσότερο αυτών. Ο λόγος για τον Σοφοκλή Πρινιωτάκη και τον γιο του Θόδωρο, ισχυρούς άνδρες της χρηματιστηριακής ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που είχε χειριστεί το αμαρτωλό ομόλογο - μαμούθ των 280 εκατ. ευρω.
Κι όπως έλεγε πικρόχολα κάποιος, "ο κ. Πρινιωτάκης δεν χρειάζεται να πάει πρώτα στον εφέτη ανακριτή. Μπορεί να πάει κατευθείαν στον Κορυδαλλό"...

Τραγικός επίλογος

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση των δύο μικρών αδερφών στην Ορεστιάδα. Ο 7χρονος Αϊχάν και ο 8χρονος Αμέτ βρέθηκαν νεκροί σε ακατοίκητη πολυκατοικία στο κέντρο της Ορεστιάδας, κοντά στο σημείο όπου χάθηκαν τα ίχνη τους πριν από 15 μέρες. Τα παιδάκια ήταν ημίγυμνα και σε κατάσταση αποσύνθεσης, μέσα στο ασανσέρ που ήταν ακινητοποιημένο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Δίπλα τους υπήρχαν υπολείμματα τροφών.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Πούλησαν τα παιδιά τους

Στους δρόμους της Ορεστιάδας η μανά και ο πατέρας κολλούσαν αφίσες με τις φωτογραφίες των παιδιών, δήθεν για να τα βρουν. Έπεσαν όμως σε αντιφάσεις και κάτω από τις πιέσεις των αστυνομικών παραδέχτηκαν ότι τα αγόρια άλλαξαν χέρια για κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Οι φυσικοί γονείς του 8χρονου Aχμετ και του 6χρονου Aιχαν, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας. Κατηγορούνται ότι πούλησαν τα παιδιά τους. Μάλιστα για να μην τους υποψιαστούν ισχυρίστηκαν στην γειτονιά και τις αρχές ότι τα δυο αγοράκια τους εξαφανίστηκαν.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Νέες βολές από Τατούλη

Νέες βολές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά για «υποστολή της σημαίας» σχετικά με την προεκλογική της δέσμευση για επανίδρυση και περιορισμό του κράτους.

Η ευκαιρία στον κ. Τατούλη για τη νέα επίθεση δόθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Ο Αρκάς πολιτικός επέκρινε τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Οργανισμός έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς Έλληνες και εξέφρασε την αντίθεσή του για τα κριτήρια που ακολουθούνται για τις μεταπτυχιακές σπουδές, όπως αυτό της αρχαιότητας απόκτησης του βασικού πτυχίου.

Στο διά ταύτα, βέβαια, ο κ. Τατούλης υπερψήφισε τον διορισμού του νέου προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, με το αιτιολογικό ότι από τη θέση του θα μπορούσε να διευκολύνει, όπως είπε, στην… κατάργησή του.

Η φασίζουσα μορφή της … “δημιοκρατίας“ .

Πολλούς προβληματισμούς και πικρές αλήθειες έκρυβε για μια ακόμη φορά το εξαίρετο άρθρο του politis-gr ..
Αυτή η μορφή δημοκρατίας , για το κτίσιμο της οποίας όλοι μας έχουμε την ανάλογη συμμετοχή άρα και τις ανάλογες ευθύνες, τείνει να ακουμπήσει μια φασίζουσα μορφή πολιτεύματος που ουδεμία σχέση έχει με την δημοκρατία.

Κύρια χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου , του συναθροίζεσαι και του εκλέγειν .

Αναφερέται μόνο σε χαρακτηριστικά περιστατικά από τον Πανεπιστημιακό χώρο και ο καθένας μας βγάζει και τα δικά του συμπεράσματα.
Εδώ όλο το post του politis-gr

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Εναλλακτικά σενάρια από Η.Π.Α.

Όπως ανέφερε εχθές σε είδηση του το Cosmos.gr το ενδεχόμενο να αναζητήσουν άλλη χώρα, ώστε να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδιάζουν, εξετάζουν οι Η.Π.Α., σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Πολωνίας. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.
Βέβαια για το ενδεχόμενο αυτό είχε γράψει και το Ελληνικό blog politis-gr σε άρθρο του πριν αρκετό καιρό.
Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το επιτυχές της έκβασης των συνομιλιών, έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα [...] θα επιδιώξουμε εναλλακτικές λύσεις, όπως μία άλλη τοποθεσία για τους πυραύλους αναχαίτισης». Τόνισε, δε, ότι οι Η.Π.Α. δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την ασπίδα, «γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πυραυλική απειλή».

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες που εξετάζονται σαν εναλλακτικές τοποθεσίες και υπογράμμισε ότι «τον τελικό λόγο για το τι θα συμβεί στις χώρες τους τον έχουν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Τσεχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη συμφωνήσει για την εγκατάσταση στο έδαφός της των ραντάρ που θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο που η ασπίδα θα προστατεύει και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται σύντομα. Από την άλλη, η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των αντιβαλλιστικών πυραύλων στα σύνορά της, καθώς θεωρεί ότι στην ουσία στρέφονται εναντίον της και όχι εναντίον ενδεχόμενη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, όπως ισχυρίζονται οι Η.Π.Α.